Gradskiva – cirkel eller halvcirkel

gradskivaEn vanlig gradskriva är halvcirkeln som kan mäta viklar från noll till 180 grader. Det är halvcirklarna som oftast används i skolor när eleverna ska lära sig hur man använder en gradskiva. Vill du syssla med att meka med motorcyklar exempelvis i framtiden bör du ha en gradskiva tillgänglig, eftersom en del skruvar till en motorcykel ska dras i med ett visst antal grader.

http://linjaler.se/gradskiva/

Med en hel cirkel som gradskiva kan du mäta 360 grader, det vill säga en cirkel är totalt 360 grader oberoende kring hur stor cirkeln är. En halvcirkel kan dock ha fler användningsområden än en cirkelformad gradskiva. En halvcirkel kan använda sin raksida som linjal exempelvis. Denna typ av gradskiva är populär i skolor eftersom den kombinerar två likvärdiga verktyg som eleverna ska lära sig använda och förstå. Både hela cirklar och halvcirklar finns att hitta på internet. Flera nätbutiker som säljer kontorsmaterial, pysselmaterial eller liknande säljer oftast en gradskiva av något slag. Har du möjlighet och känner dig lite händig kan du också ladda ner en gradskiva på papper. För att sedan behålla din gradskiva i bra skick kan du limma fast pappret på till exempel en pizzakartong eller annat passande material.