Sälja musik på nätet

Innan datorn var något som fanns i nästan varje hem i Sverige, så köpte man sin musik i butiken. Det har sålts stenkakor, LP-skivor, kassetter och cd-skivor. Men istället för att köpa en produkt i butik, har försäljningen av musik övergått till att säljas via internet. Internet har även blivit en plats där osignerade, okända musiker kan dela med sig av sin talang via exempelvis MySpace och YouTube. Det finns även fler sidor än dessa där man kan ladda upp sin musik och dela med andra.

Det finns numera sidor som säljer musik i form utav filer, som man då laddar ner till sin dator. Dessa filer kan man då spela upp med många olika typer av uppspelningsprogram. Man kan även lägga över filerna till sin mp3 eller mobiltelefon, vilket är de vanligaste bärbara musikspelarna. Det var i samband med att mp3er kom in på marknaden som efterfrågan på musikfiler ökade. Om man köpte cd-skivor i butik var man tvungen att först ladda över låtarna till datorn och sedan in i mp3n, vilket tog tid. Det går mycket snabbare när man endast behöver föra över filen en gång – direkt in i spelaren.

Spotify är ett program som grundades 2006 av de två svenskarna Daniel Ek och Martin Lorentzon. De ville skapa en möjlighet där man inte behövde ladda ner musik onödigt, men ändå kunde ta del av den samtidigt som artisterna kunde tjäna pengar. Detta är nu ett världskänt och välanvänt program över hela världen. Spotify finns i både gratis- och betalversioner. När man man har en betalversion, så slipper man musiken som spelas emellanåt i gratisversionen, dessutom så har man tillgång till fria timmar av lyssning. I gratisversionen finns det vissa restriktioner, så som speltid och antalet gånger man kan spela en låt. Men vill man ha en låt till sin dator, finns det dem som säljer sin musik på Spotify. Detta gör den lättillgänglig för alla användare.

En annan stor försäljare av musik är iTunes, som är ett företag som tillhör Apple. Programmet används för att hantera sina Apple-produkter, så som iPod med flera. I detta program kan man även välja just iTunes-butiken, där artister har möjlighet att sälja sin musik via nätet. Det blir bara fler och fler företag på marknaden som väljer att sälja musik över internet. I Sverige har vi jätten CDON, där man kan beställa hem både cd och ladda ner filer direkt till datorn.